De Boetenbaintjes
wandelen in het noorden van Nederland
sinds 1994

Twintig jaar Boetenbaintjes

De eerste november 2014 was de warmste 1 november ooit gemeten. Laat dat nu de dag zijn dat de BB-tjes hun 20-jarig jubileum vierden. We deden dat in Noord-Groningen, en dat is toch de streek waar je altijd uit je hemd waait en hoopt op enige beschutting. Nu was er alleen maar een strakblauwe lucht, een warm zonnetje en geen wind. En beschutting hadden we niet nodig. Integendeel, laat die zon maar schijnen op hoofd en bloten armen en hier en daar een bloot been.

Gerard leidde ons door het mooie landschap met vergezichten en door mooie dorpjes zoals Leermens, Oosterwijtwerd en Wirdum. We liepen ook heel wat rondjes om mooie kleine kerkjes. We moesten geduld hebben voor we de koffieplek bereikten, maar die was dan ook prima, d.w.z. de plek, een grote boerderij met terras aan het water. De koffie was matig. Toen ik ging plassen bewonderde ik de grote eet- en feestzaal, de plavuizen en………een espressomachine. Zeker te lastig met zoveel mensen. Want we waren met ongeveer 30 wandelaars en later met 34 eters en feestvierders. Een record! Met diverse lusjes en slingers bereikten we Garrelsweer.

Het feest was in het kerkje van Garrelsweer. Toen het te koop stond dachten de buren, ‘ach, laten we het maar kopen, we zien wel wat we ermee doen’. Nu is het een soort multifunctioneel centrumpje geworden waar je kan vergaderen, feestjes kan vieren, kookworkshops kan meemaken en yogalessen kan volgen. Het is een prachtige sfeervolle en warme ruimte, sober, met mooie kleuren, een goed ingerichte keuken en zelfs een bed en breakfast. Een superplek voor een mooi feest. Jan R. had de koffie en de thee klaar, bier, wijn en fris waren aanwezig en op de drie lange tafels stonden bloemetjes en nootjes en speculaasjes en andere lekkernijen. Het feest kon beginnen.

Na het welkomstwoord van de voorzitter en het toezingen van veurloper Peter, die jarig was, werden de bestuursleden door de feestcommissie in het zonnetje gezeten en verrast met toepasselijke cadeaus: een puzzel voor Mariette, een vogelroman voor Margreet en bier voor Peter. Janny werd gekroond tot de koningin van de BB-tjes en liep de rest van de avond met een gouden kroon rond, die haar prima stond. Ze kreeg ook nog een certificaat en een eetbon. Daarna traden Thea en Mariette op als de baardmannetjes en verzorgden ze de quiz ‘Het slimste lopertje’. Witte Tea werd uitgeroepen tot het slimste lopertje en werd gelauwerd met een zacht, vilten uiltje. Nadat we nog een prachtig lied hadden gezongen, begeleid door Sander op gitaar en Lieke aan de piano, gingen we eten.

Leen uit Leermens had een fantastisch buffet gemaakt: een heerlijk, dikke Groninger minestronesoep, zalig zelfgebakken brood met tapenade, quiches, witte bonen en gegrilde groenten. Het was heel erg lekker en we aten onze buikjes rond, zodat we weer vijf jaar verder kunnen. Na het eten werd er gezongen door Sander, natuurlijk weer begeleid door Lieke, en met een koortje van vrijwillige, enthousiaste BB-tjes. Door andere vrijwilligers werd afgewassen, opgeruimd en koffie gezet. Als allerlaatste verrassing was daar nog een klein, zeer toepasselijk presentje voor iedereen: een opvouwbare tandenborstel met minitube tandpasta of een voetencrème.

Om negen uur stapten we in de bus of de auto naar huis met een zeer blij en tevreden gevoel.

Jubileumcommissie, nogmaals zeer bedankt en tot over 5 jaar.

Mariette