De Boetenbaintjes
wandelen in het noorden van Nederland
sinds 1994

Hagel, Hennie en Hert

Het begon niet goed, de kerstwandeling van Wim. De hagelbui bij vertrek en onderweg riep verlangens op om huiswaarts te keren en lekker te gaan lezen bij de kachel. Hennie was door de gladheid onderuit gegaan op de fiets en was ook bijna weer omgedraaid. Jo en Frieda hadden bijna een hert op de motorkap, maar die waren er al bijna, dus omkeren was niet zinvol. Bovendien begon Wim met sombere verhalen over de koffiemogelijkheid: een afgebrand café in Wezup en onduidelijkheid of er andere locaties zouden zijn. En ook nog een late start van de kerstmarkt, waarop Frieda bijna alweer spijt kreeg dat ze meegegaan was. Maar bij de huifkarrentent in Schoonoord met de poëtische naam Rijmaaran scheen de zon, was de lucht strakblauw en was het windstil.

Dus gingen we met 50% van de Boetenbaintjes, tenminste vergeleken met de vorige keren, vol goede moed op weg. Het bos rond Schoonoord was prachtig met hier en daar hagelwitte veldjes en lichtbevroren plassen en vennetjes en Wim is in staat een bos optimaal te gebruiken: er blijft geen pad onbetreden of ven onbekeken. Genieten dus, vooral als er ook nog bankjes in de zon uitnodigen tot een theepauze. En die waren er ruimschoots, want er moest tijd gerekt worden en ook de vrij constante roep om koffie moest gekoesterd worden.

De gesprekken hadden een hoog telegraafgehalte: adhd-kinderen verplicht aan de ritalin, zeker als je er meer dan 3 in de klas hebt, een goed gerichte mep in het gezicht als kinderen met eten gooien is ook geoorloofd, ouders staan te snel klaar met het aanklagen van de school, verplicht luizenmoeder worden, of voorleesvader of klaar-over, daar moet het heen: tucht en orde. Maar ook de juffen en meesters moeten beter leren spellen en rekenen. En Wim was ook toe aan een pilletje, zo recalcitrant en druk was ie. Jo vertelde uitgebreid over de beweegtest voor 65-plussers. De test was een fluitje van de een cent: lopen op een kort en smal loopbandje, maar niet op volle snelheid, 5 kilometer en dat gedurende 4 minuten was het maximum. Dan kan je dus niet scoren met je conditie als ruim tachtigjarige. Maar de meiden waren leuk en hij had een erg gezellig middag gehad. Volgens mij heeft hij de maximale tijd van 2 uur gebruikt, want Wim stond na 1 1/2 uur alweer buiten. Peter en ik mogen maandagochtend. We hebben wel zo onze twijfels over de doelgroep: als het allemaal Boetenbaintjes zijn, krijg je toch een wat scheef beeld, er moeten ook oudjes uit het bejaardenhuis bij. Het idee van Annemiek om een week met de Boetenbaintjes naar Turkije of Italië te gaan, werd door Janny en mij hartgrondig verworpen. Groepen, zelfs Boetenbaintjes, zijn, net als verse vis, maximaal 3 dagen houdbaar, daarna wordt het ergernis en gedoe.

Om half twee zaten we eindelijk aan de koffie in de Perkaan in Wezup en dat was een behoorlijke tegenvaller. Vanwege de drukte van de kerstmarkt was het espresso-apparaat buiten werking en moesten we het doen met oude, doorgekookte koffie in een papieren bekertje. Ook de appeltaart was niet door grootmoeder gebakken, maar kwam uit de fabriek. De kerstmarkt was een beetje teleurstellend, d.w.z. dat er vooral prullaria verkocht werden, die meer niet dan wel een relatie hadden met kerst. Maar goed dat stond ook al in de aankondiging van Wim. Alleen Annemiek scoorde een prul: een soort medaille van Maria en het kindeke op een houten sokkeltje. Maar de opzet was goed: mooi versierd dorp en alle boerderijen open. We verlieten na een uurtje het dorp, voorop gegaan door de Klabatsen: een luidruchtige trommelgroep, die we nog heel lang konden horen. Het was een stuk kouder geworden met indrukwekkende luchten en in gezwinde pas gingen we in rechte lijn door het bos terug naar Rijmaran. De beloofde zonsondergang werd helaas tegengehouden door de bosrand.

We dronken nog iets in café De Haven in Schoonoord, die helemaal in kerstsferen was. Overal lichtjes, papieren slingers, vlaggetjes en Kerstmannen: er was geen plekje of randje onbezet. Het kerstmenu was zeer aantrekkelijk geprijsd: soep (3 soorten), vlees (van schnitzel tot wild), vis (van tilapia tot visstick), saladebuffet, ijsbuffet, inclusief bier, fris, wijn en hollands gedestilleerd voor slechts € 37,50 en kinderen onder de 3 gratis. Volgend jaar dus met z’n allen + kleinkinderen naar Schoonoord! Op de terugweg zagen we aan een heldere hemel nog net het laatste stuk van de maansverduistering. Wat een dag na een week van storm, hagel en regen.

Mariette