Vanuit station Groningen stapten vijf Boetenbaintjes in de trein richting Warffum. De hitte van de afgelopen week was natuurlijk het gesprek van de dag maar vandaag zou het minder warm worden. Wel werden er hevige onweersbuien voorspeld maar dat weerhield ons niet om er een mooie dag van de maken.

In Warffum bekeken we alvast de kroeg waar we aan het eind van de dag wat zouden drinken maar deze was dicht. Niet getreurd, we liepen door Warffum langs het mooie openluchtmuseum en op weg naar Den Andel konden we de geur van de aardappelfabriek al ruiken. De beelden van gratis patat doemden bij ons op maar de weeë geur van aardappelpuree deed ons toch snel doorlopen.

papierenkaartWe wandelden door het mooie plaatsje Den Andel waar Martha en Annemiek tijdens het veurlopen nog een oude hippie tegenkwamen die verbaast was dat zij nog een papieren kaart gebruikten bij het verkennen van de tocht. Hem kwamen we niet meer tegen. Wel waren er twee mensen die in de tuin zaten en die het zeer moedig vonden dat wij deze wandeltocht ondernamen. Dat moest zijn vanwege de weersverwachtingen en we keken af en toe toch wel angstvallig in de lucht of het voorspelde koudefront al in aantocht was. Voorlopig bleef die weg en we vervolgden onze weg op weg naar Noorddijk. Onderweg kwamen we nog een grappig bordje tegen waar een boer waarschuwde dat zijn weg geen wandelpad was. Van 50 tot 100 meter geen wandelpad stond er, een gemiddelde toerist zal er weinig van begrijpen.

Bij Noorddijk aangekomen volgde een prachtige wandeling over de dijk met uitzicht op zee. In de verte kon je al de windmolens van de Eemshaven zien. Links van ons kwamen we een aantal broedplaatsen voor vogels tegen. We wandelden tot aan het haventje van Noordpolderzijl en hielden koffiepauze bij 't Zielhoes. In tegenstelling tot wat in het wandelprogramma staat kan je inmiddels wel met de pin betalen, ze hebben zelfs wifi.

Vlak voordat we uit dit café vertrokken voelde Annemiek nattigheid. Het was niet het begin van een onweersbui maar een lurkzak die was gaan lekken. Nadat de schade was gerepareerd vervolgden we onze wandeltocht richting Usquert. Het was inmiddels wel wat bewolkter geworden en net voor we Usquert binnenkwamen barstte de verwachte regenbui toch los. Het duurde echter slechts vijf minuten en de poncho's werden vrij snel weer weggeborgen. In Usquert namen we plaats op een bankje betegeld met leuke vismotieven. Het visrestaurant waar onderweg voortdurend naar werd verwezen lag er vlakbij. Het bleek veranderd te zijn in een soort koffiehuis voor oude mannen.

Uitgerust en wel verzamelden we onze krachten voor de laatste vijf kilometer richting Warffum. Onderweg regende het nog een paar keer maar nooit echt lang. We liepen langs een heuse berg van groente-, fruit- en tuinafval en we zagen in de verte al de treinen rijden. Aangekomen in Warffum was het café nabij het station nog steeds dicht dus besloten we gelijk de trein naar Groningen te nemen. In Groningen bleek dat het echt had geregend in de stad, tot opluchting van diegenen die zich zorgen maakten over hun planten en gewassen vanwege de droogte.

Al met al was het een zeer geslaagde wandeling met een zeer aangename temperatuur en niet veel regen. Daar hadden veel mensen voor getekend denk ik.

Sander