De Boetenbaintjes
wandelen in het noorden van Nederland
sinds 1994

Wandelingen

Juni t/m september 2008

Zaterdag 14 juni
Dijkwandeling, ca. 28 km o.l.v. Wim.
We gaan met de trein naar Warffum. Van daaruit lopen we naar Noordpolderzijl, waar de dijk, het water en het wad op ons liggen te wachten. Ter hoogte van Westernieland zijn we dijk water en wad waarschijnlijk meer dan zat en laten we ons in kompastechnische zin afzakken. Via Pieterburen en Eenrum lopen we naar het mooie Baflo, waar we weer op de trein richting Groningen stappen. Vertrek om 9.29 uur met de trein vanaf Groningen CS. Tip: koop een retourtje Groningen-Warffum.

Zaterdag 28 juni
Rondwandeling met picknick in Echten, ca. 24 km o.l.v. Jan.
Deze wandeling voert ons over de Oldenhaver, Heeser en Echtener velden, gelegen in de uitgestrektebossen ten noorden van Echten. We bezoeken de Gijsselterkoelen en het oude dorp Echten. Aanmelden voor de picknick voor 20 juni bij Janny. Als je niet mee picknickt, zorg dan zelf voor vervoer terug.
Vertrek om 9.30 uur met auto’s vanaf het station.

Zaterdag 12 juli
Vroege wandeling o.l.v. Thea.
Nadere informatie volgt.

Zaterdag 26 juli
Rondwandeling Burgum, ca. 31 km o.l.v. Jo.
Zwerven langs het Bergumermeer en door het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden waar enkele pittoreske dorpjes verscholen liggen.
Vertrek om 9.30 uur met auto’s vanaf het station.

Zaterdag 9 augustus
Wandeling Hunzevallei, ca. 25 km o.l.v. Peter.
We starten in Borger. De route volgt het Achterste Diep, een van de bronrivieren van de Hunze tot de plek waar het riviertje samenstroomt met het Voorste Diep. Daarna volgen we een deel van het Voorste Diep, waar we nog een stukje zandvlakte tegenkomen en hier en daar een berg stenen. En we beginnen met bos.
Vertrek om 9.30 uur met auto’s vanaf het station.

Zaterdag 23 augustus
Rondwandeling door het hoogveenreservaat Bargerveen, ca. 27 km o.l.v. Jan.
Op deze wandeltocht ervaren we de uitgestrektheid van het veen. Het is één van de grootste aaneengesloten hoogveenrestanten van Nederland, gelegen in een uithoek van Nederland op de grens met Duitsland ten zuidoosten van Klazinaveen. Vogelliefhebbers kunnen er zeldzame soorten zien en vaak in grote aantallen, zoals de blauwborst, sprinkhaanzanger, grauwe klauwier, geoorde fuut en dodaars. Er fladderen kleine kleurrijke vlinders, zoals de rood met zwarte jacobsvlinder en de glanzend groene metaalvlinder. Orchideeën zijn er hier en daar massaal, de welriekende nachtorchis bijvoorbeeld.
Vertrek om 9.30 uur met auto’s vanaf het station.

Rondwandeling Earnewâld, ca. 25 km o.l.v. Jo.
Swalken door en langs het Nationaal Park De Alde Feanen, een laagveenmoeras in het centrum van Friesland.
Vertrek om 9.30 uur met auto’s vanaf het station.

Zaterdag 20 en zondag 21 september
Wandelweekend in Velp.

Zaterdag 27 september
Rondwandeling over het Slenerzand, ca. 27 km o.l.v. Wim.
We starten bij het openluchtmuseum, maar laten zowel Ellert als Brammert links liggen. We lopen in zuidelijke richting en steken al spoedig het Oranjekanaal over. Door het Slenerzand vervolgen we onze weg, we drinken wat bij Rijmaaran en na 27 km staan we weer bij de auto’s. Was alles maar zo simpel.
Vertrek om 9.30 uur vanaf het station met auto’s.