De Boetenbaintjes
wandelen in het noorden van Nederland
sinds 1994

Wandelingen

Juni t/m september 2011

Zaterdag 11 juni
Rondwandeling Linde – Zuidwolde. Ca. 30 km o.l.v. Jan.
Basis voor deze wandeling is de knapzakroute Linde – Zuidwolde. Tekst uit Knapzakroute:  "….. deze biedt u een kans bij uitstek om kennis te maken met het Reestdal en een aantal kleine buurtschappen ten zuiden van Zuidwolde. Onderweg maakt u kennis met een aantal oude buurtschappen die in een lange rij op de stuwwal van Zuidwolde liggen. " In de verlenging wandelen we door de natuurreservaten Het Zwarte Gat en Klein Zwitserland.

Zaterdag 25 juni
Wandeling langs Reitdiep en Kommerzijlsterrijt. Ca. 26 km o.l.v. Wim.
We wandelen in het uiterste westen van de provincie. Als je iets te enthousiast voorop loopt heb je grote kans in Friesland te belanden. Via allerlei rijten en diepjes belanden we rond de koffietijd in Niehove. Na een korte pauze in dit fraaie wierdendorpje zetten we onze tocht voort langs de Niehoofstertocht.

Zaterdag 9 juli
Rondwandeling Zwiggelte. Ca 25 km o.l.v. Jo.
Wandelen door het oude esdorp Zwiggelte met vele schitterend gerestaureerde boerenhoeven, over het Zwiggelterveld, het Hingsteveen, de Schattenberg (het voormalig kamp Westerbork), door het beekdal De Holmers en Westerbroeken met de uitnodigende uitkijktoren van 14 meter en langs de Westerborkerstroom. Een wandeling in het groene hart van Drenthe.

Zaterdag 23 juli
Rondje Schiermonnikoog. Ca. 25 km o.l.v. Trijnie.
We gaan vanaf de veerdam op Schier rechtsaf richting de Kobbeduinen. Van daaruit zwerven we over het eiland om via verharde wegen, schelpenpaden en strandzand uiteindelijk in het dorp te eindigen. Wellicht is daar nog tijd voor het nuttigen van een visje.

Zaterdag 13 augustus
Rondwandeling Westerwoldse Aa. Ca. 25 km o.l.v. Peter.
We lopen door het beekdal van de Westerwoldse of Ruiten Aa. Langs de beek zijn veel restanten van het esdorpenlandschap en het hoevenlandschap te vinden. Bolle akkercomplexen op hoger gelegen zandruggen worden afgewisseld met lager gelegen gronden langs de beek, die oorspronkelijk graslanden waren. Van de houtwallen en kleine bossen die het landschap een parkachtig karakter geven is veel tijdens ruilverkavelingen opgeruimd, maar er is ook het een en ander bewaard gebleven. Onderweg komen we door gehuchten als Ter Wupping, Smeerling en Ellersinghuizen.

Zaterdag 27 augustus
Rondwandeling vanuit Ees. Ca. 29 km o.l.v. Wim.
We lopen over het Eeserveld en Saksveld richting schapenpark, vandaar gaat het via de Schaapstreek naar Odoorn waar de koffie (thee) op ons wacht. Na het Odoornerzand en het Molenveld duiken we de boswachterij van Exloo in om aan het eind van de middag weer in Ees te eindigen.

Zaterdag 10 september
Knapzakroute Veenhuizen en bezoek gevangenismuseum. Ca 22 km o.l.v. Peter.
Tijdens deze knapzakroute leren we niet alleen Veenhuizen, maar ook de omgeving van het dorp kennen. Het voormalige Kolonieveld langs het Fochteloërveen bijvoorbeeld en de bossen ten zuiden van de Kolonievaart die pas sinds kort voor het publiek zijn opengesteld. Er zijn weinig gebieden in Nederland waar de mens zo nadrukkelijk en consequent zijn stempel op heeft gedrukt als het kolonielandschap van Veenhuizen. Omdat het monumentenweekend is nemen we de tijd om het gevangenismuseum te bezoeken.

17/18 september wandelweekend in de buurt van Ommen.

Zaterdag 24 september
Rondwandeling Het Booze Wijf, Lauwersoog. Ca 24 km o.l.v. Jo
Een verkenning van het Nationaal Park Lauwersmeer. In september een paradijs van rust en stilte. We dwalen over de Ballastplaat, langs het Robbengat en door de Marnewaard.