Met 18 BB-tjes wandelen in de natuur. Heel veel vitamine D opdoen. 24 kilometer afleggen. Dan moeten we Corona wel van ons lijf houden toch? We waren niet met 100, dus het mag. Vitamine D is goed voor de botten. En neurowetenschapper O’Mara schrijft in zijn boek ‘Te voet’ dat wandelen de beste heelmeester is, waar geen medicijn tegenop kan. Volgens hem is het wel het beste om 15 kilometer per dag te lopen, dus gisteren was een goed begin. Laten we zo doorgaan, dan blijven we gezond.

Marja had een mooie wandeling uitgezet rond Grolloo. Ze had zelfs twee keer voorgelopen om ons te behoeden voor de ergste nattigheid en om de 28 kilometer van de eerste keer terug te brengen naar 24. Beide dingen zijn goed gelukt, hoewel we regelmatig moesten pollenhoppen. We slalomden van links naar rechts om de droogste plekken te zoeken, want je denkt altijd dat de andere kant beter is. Hetgeen niet het geval is. Halverwege was er midden in het bos een soort meer ontstaan, waar eigenlijk de route doorheen liep. We lieten het rechts liggen. Maar 80% was droog en mooi. Veel vennen met gouden gras. Het Loomeer lag te schitteren in de zon en er was geen mens te bekennen. Mooie plek voor de picknick. Het klein hoefblad stond massaal in bloei. Had ik lang niet gezien. Verder veel vroegelingen of kleine veldkers. Een pas geboren zwart lammetje stond stevig tegen de zijkant van zijn moeder en was zo goed zijn snoetje naar Thea te richten en ‘cheese’ te mekkeren voor een aandoenlijke foto.

En het was het mooiste weer van de wereld, een heerlijk lentezonnetje, soms een wolk en net te koud om in de hei te liggen.

De koffie en de taart bij Hegeman in Schoonloo waren goed. De handdoeken in de wc wat minder schoon, maar er stond handgel op de stamtafel. Na Schoonloo stapte Annemiek op de bus, haar voet is nog niet helemaal betrouwbaar.

En natuurlijk was Corona het gesprek van de dag. Reisjes die niet doorgaan, niet naar Denemarken of Madeira. Feestjes die afgelast worden, geen Mattheus Passion, geen bridge en geen badminton, geen voetbal en geen basketbal. Geen theater, geen bioscoop en geen museum. Zouden de scholen dichtgaan en kunnen we nog wel naar de sportschool? Hoeveel wc-papier heb jij al gehamsterd? We bewonderen de Italianen, die massaal vanaf hun balkons liederen zingen om alle verzorgenden een hart onder de riem te steken. En toch gaat Hans het steeds gezelliger vinden en wil vaker meelopen. Ook Susan, die na twee jaar weer eens meeliep, is van plan vaker mee te gaan, omdat ze meer tijd heeft nu ze met pensioen is.

Al pratend en nog steeds lekker in de zon liepen we over een mooi slingerpaadje rond de Grote Moer Grolloo weer binnen. De weg is opgebroken en ze zijn daar druk met buizen in de weer, waardoor het beeld van Harry Muskee bijna onzichtbaar is. Café Hofsteenge is goed bereikbaar en we waren blij dat we lekker konden zitten. We hieven het glas op Marja en bedanken haar uitbundig voor deze heerlijke dag. Daarna hadden we nog een korte formele ledenvergadering om de gemoderniseerde  statuten en het huishoudelijk reglement goed te keuren. Dat lukte met algemene stemmen en het bestuur kon opgelucht ademhalen. Kunnen we weer 25 jaar verder.

Nu we toch noodgedwongen aan sociale onthouding moeten doen, kunnen we met gemak dagelijks die 15 kilometer wandelen halen. Door ons zal het virus niet verspreid worden!

 Mariette