Alweer stond  er een niet gelopen wandeling op het programma dat we in oktober nog optimistisch in elkaar hadden gezet: een rondwandeling bij Orvelte, o.l.v. Jan de R. En wat fijn dat er een BBtjes platform is waar zo rond 5 december veel activiteit was. Er werd lekker gewandeld in de inmiddels vertrouwde wisselende kwartetjes. Dit keer werden er ook mooie foto’s uitgewisseld en Connie plaatste een prachtig verslag van de Groene Wissel Warffum.

Een ander groepje liep die dag in het Fochteloërveen, waar de Sint zijn best had gedaan een zonovergoten winterse dag te schenken. Ik had pepernoten meegenomen voor onderweg, had ze graag willen strooien in het bos maar dat werd me helaas afgeraden.

Aan het eind van de dag werd Jan D. verrast door Sint Margreet, die een fraai gedicht had geschreven en een lekker flesje wijn voor hem tevoorschijn toverde. Sint is alweer een dikke week uit het land, hoewel ik op de radio hoorde dat het er nog om spande dit jaar: hij moest een negatieve coronatest kunnen overleggen, code oranje in Spanje, hij had er nog een hele klus aan om thuis te geraken.

De laatste weken lopen we ook regelmatig op de woensdag. Met z’n vieren, bij toerbeurt verzinnen we een tocht en altijd zijn we weer zeer bijtijds thuis vanwege de gesloten horeca en de te koude bankjes, snel koffie en een broodje en door!  Ik ben intussen al een aantal jaar met pensioen maar die doordeweekse wandelingen beschouw ik nog steeds als een feestje.  "Op een mooie zondagmiddag, midden in de week", hoorde ik een verse pensionado eens zeggen.

Inmiddels zitten we uitbundiger dan ooit in de kerstsfeer. In de Oosterpark waar ik vlak bij woon knipperen en flikkeren de kerstmannen, kerstbomen en rendieren al weken dat het een lieve lust is en struikel ik zowat over de vele kerstbomen. Ook wij laten ons niet onbetuigd: afgelopen zaterdag liepen we na een mooie wandeling vanuit Anloo en Gasteren versierd met in het bos gevonden dennentakken terug naar de auto.

Dit bizarre wandeljaar 2020 loopt bijna ten einde, 2021 zal nog geruime tijd bizar blijven vrees ik: vanavond worden we op de hoogte gebracht van nog weer aangescherpte maatregelen. Wat dat voor ons BBtjes gaat inhouden is gissen maar op een bank op een prachtige plek in het bos lazen we de volgende regel van Arnon Grunberg:

Wandel door het leven en praat met iedereen”.

Ik hoop vanuit mijn tenen dat dat binnen niet al te lange tijd ook weer voor ons opgaat.

Ik wens jullie hele fijne feestdagen en tot volgend jaar,

Marja