De Boetenbaintjes

hunebed2 

Westerwolde2022Ieder BB-tje weet het al jaren: op de vierde zaterdag in juni genieten we na de wandeling van een heerlijke picknick. Altijd Italiaans, in vroegere jaren gemaakt door Ariola en de laatste jaren door Zia Maria, met het beroemde voorhapje van Mariette en als toetje de al even beroemde fruitsalade van Wim. Altijd op een mooie plek in de natuur met mooi weer. Soms als het regende in de schuur bij Peter of het huis van Jan. En soms was het op een andere datum, zoals 1 keer in combinatie met een vleermuizentocht en 1 keer tijdens het kampeerweekend in september. En 1 keer ging het niet door in coronatijd.

Maar nog nooit, nee echt nooit, ging de picknick niet door vanwege gebrek aan belangstelling. Toch geschiedde het dit jaar, slechts 6 aanmeldingen. Heel veel BB-tjes waren met vakantie. Dat moest verboden worden!

Gelukkig ging de wandeling in Westerwolde wel door. Met zijn zessen, waaronder een nieuweling, Laura. Een zeer enthousiaste en vrolijke jonge dame, die na 10 minuten al riep: ‘ik verheug me nu al op de volgende keer’. Nu had ze natuurlijk groot gelijk want in Westerwolde is het prachtig en het weer was ook geweldig met zon en wind en wolken en pas aan het eind van de dag 26 graden en Peter had een mooie en deels nieuwe route bedacht en wij zijn leuk.

We begonnen in Vlagtwedde en maakten een rondje om het vakantiepark Emslandermeer en liepen langs hennepvelden en mooie gele velden met mosterdzaad en boekweit, en over smalle paadjes met bramen en brandnetels naar Smeerling. Het bleek het Westerwolde wandelweekend te zijn en toch was het er opvallend rustig. Onder de grote eikenboom zonder processierups rustten we uit met koffie of pompoensoep, die lang op zich liet wachten, maar prima smaakte.

Bij de boerderij met brocante ging ik eerst met mijn neus in de overdadig bloeiende boerenjasmijn. Er stond een prachtige haan. Die moest 70 euro kosten, aldus de eigenaar. Toen ik zei dat ik dan nog even moest sparen, antwoordde hij, dat het voor mij te laat was om nu nog te gaan sparen. Dan moet hij maar betaald worden uit de gigantische verhoging van het pensioen met 20 per maand.

Op naar Ter Wupping waar het landschap zo prachtig glooiend is. We misten Jan, die ieder jaar weer het verschil tussen tarwe, gerst en haver moet uitleggen. Maar gelukkig hebben we obsedentify en kwamen we er ook uit. Tussen al die graansoorten stonden korenbloemen, kamille en een enkele klaproos. En overal routebordjes voor de Westerwoldse wandeldagen, maar nauwelijks wandelaars. Ook dat maakt Westerwolde zo aantrekkelijk, het is er minstens zo mooi als in Drente, maar een heel stuk rustiger.

Het werd steeds warmer en benauwder en we vonden het niet erg om na 20 kilometer uitgelopen te zijn en aan het bier te kunnen. Wat een heerlijke en relaxte dag was het met dank aan Peter, het aangename gezelschap en de aanstekelijke lach van Laura.

Thuis aten we op ons eigen terras geen Italiaanse hapjes, maar babi pangang. Ook lekker.

Mariette