wandelaar.png De Boetenbaintjes 

Hunebed4

Onlanden2

Meestal weet ik halverwege de wandeling al wat het thema en de titel van mijn column worden. Afgelopen zaterdag wist ik het niet. Te veel onderwerpen, te veel diversiteit. Ik had 'Herkansing' kunnen kiezen. Immers de tocht Leek-Groningen van Martha en Annemiek had vorig jaar door de slechte weersverwachting slechts 3 deelnemers. In de herkansing was het aantal deelnemers spectaculair gestegen naar 12, maar of het weer beter was? Daarover later meer.

Het had ook  'The day after' kunnen heten, want koningsdag was een belangrijk thema; de jurk en stilettohakken van Maxima, de outfit van Amalia, wie de leukste prinses was en waarom ze bij Van der Valk geslapen hadden. Jaap Fischer zong het al: Een koning heeft alleen maar minderen en zijn kinderen en zijn vrouw. Of  'Frieda’s buienradar', die ons aanwijzingen gaf of en wanner er een bui kwam. Of 'Waar is de hop?' We liepen in de Onlanden en daar was de hop gesignaleerd, dus riep ik steeds 'waar is de hop?' Hij liet zich niet zien.

Ik zal een poging doen al die diversiteit tot een samenhangend geheel te smeden. De bus reed door een voor mij onbekende buitenwijk, Buitenhof geheten, met veel gelijkvormige rietgedekte huizen. We namen koningsdag nog een keer gedetailleerd door en de broek van Amalia bleef een discussiepuntje. Gelukkig wist de chauffeur, desgevraagd door Martha, waar we uit moesten stappen. We waren nog geen 100 meter op pad of we konden een lift krijgen van een soort Jan Plezier naar Nienoord. Hij kwam te vroeg, want aan het eind hadden we in het Stadspark graag zo’n lift gehad. Nu liepen we over het fraaie en uitgestrekte terrein van het museum.

OnlandsebloemenWe dronken na een uur koffie bij Cnossen en de eerste druppels vielen. Een aantal mensen trok de regenbroek aan en ze hadden een vooruitziende blik want een kwartier later plensde het en moest iedereen de regenkleding aan. Het ritueel van regenkleding aan en regenkleding uit zouden we nog een aantal keren herhalen. Marja had haar niet-waterdichte schoenen aan, omdat ze dacht dat het droog zou blijven. Helaas niet dus en ook het gras was nat, en na een uur haar voeten ook en ook Bert had natte voeten.

Het was wel mooi in de natuur met paardenbloemen, pinsterbloemen en daslook. Maar geen oranjetipje.

Bij een aardkundig monument op een dijk bij Roderwolde kregen we uitleg van Annemiek. Het monument verbeeldt een Oerbos, omdat op deze plek duizenden jaren oude boomresten waren gevonden in het zogenoemde Stobbenven. Het opgegraven hout, een archeologische vondst, werd op grote schaal gejat. Annemiek had ook een stukje meegenomen, want ze had immers een huisje in de buurt en het was dus ook een beetje van haar, toch?
In de Onlanden word je begroet door een bord met de tekst 'Natte natuur voor droge voeten'. Die droge voeten begrepen we niet goed, die van ons waren zo droog niet meer.

We streken neer op een fraaie picknickbank tussen geknotte wilgen voor een lunch in het zonnetje. Wim, die door ziekte verhinderd was, stuurde Annemiek een foto van zichzelf in een nieuw shirt. Zag er mooi uit (ik geloof dat het een aanbiedinkje bij de AH was) en had een oranje bies. Nog steeds in koningssferen dus. De lucht werd steeds grijzer en beloofde een fikse bui. Frieda raadpleegde haar buienradar. Die gaf ook een bui aan en was het gelukkig eens met wat wij zagen. Bovendien gaf hij het advies 'regenbroeken aan'. Een kwartier later was het droog en genoten we van het gezang van de tureluur, de rietzanger en de rietgors, die we ook zagen en het sonore geluid van de roerdomp, die we niet zagen. Margreet S. hoorde ook nog het baardmannetje en de snor en waarschijnlijk nog veel meer. Maar de hop liet zich helaas zien noch horen.

In het stadspark begon het echt te plenzen en werden we allemaal toch nog doornat. 'Oh, kwam er maar zo'n Jan Pleziertje langs'. Niet dus. In café Bolhuis smaakte het bier erg lekker, zowel de dubbel als de triple als de alcoholvrije witte, evenals de bitterballen. Martha en Annemiek werden geprezen en iedereen wilde deze tocht volgend jaar wel weer, zoals de burgemeester van Groningen volgend jaar wel weer koningsdag wil organiseren.

Mariette