wandelaar.png De Boetenbaintjes 

Hunebed4

De heerlijke, zonnige en warme week tussen Hemelvaart en Pinksteren heeft de natuur een enorme groei- en bloei-explosie gegeven. Bermen en slootkanten vol met het weelderige fluitekruid, weilanden geel van de boterbloemen gemengd met de bijna bloeiende zuring en sloten vol met de waterviolier, die lijkt op een pinksterbloem. En niet te vergeten de lelietjes-van dalen en kleine lila hyacinthjes in de zachtgroene beukenbossen. De temperatuur was weliswaar 10 graden gezakt en de wind was fris, maar de zon scheen ook en de buitjes waren kort.

Dat alles verleidde 20 BB-tjes, waaronder 3 Jannen, 2 Laura's en tweeënhalve Margreten, om te gaan wandelen in Beetsterzwaag, de parel van Opsterland. Jan R. had 2 lusjes van de groene wissel aan elkaar geknoopt tot een prachtige tocht van 24 kilometer. We kwamen helaas niet op het beroemde landgoed Lauswolt met golfbaan, waar volgens Jan D. 20 jaar geleden een BB-tje was flauw gevallen en waar Balkenende, Bos en Rouvoet, de basis legden voor hun kabinet, maar dronken koffie in het Witte Huis in Olterterp, waar het ook lang niet slecht was.

De vakantieverhalen kwamen los. Frieda en Gerard waren naar Mallorca geweest, niet samen en zonder dat ze het van elkaar wisten, maar wel in dezelfde week. Greet was net terug uit Ierland en was op Beara Island geweest en Wim en Janny gaan daar in juli naartoe. Peter en ik weten het nog steeds niet, maar gelukkig heeft Iet mij een goeie tip gegeven: pinguïns knuffelen in een daarvoor speciaal ingerichte sneeuwhal in Dubai! Een van haar leerlingen was daar geweest en vertelde het verhaal in geuren en kleuren aan de klas. Ze heet Anne Fleur en zo'n naam zal helpen voor zo'n vakantie, maar met Mariette Eleonora et je toch ook een eind kunnen komen.

We lunchten bij een prachtig groot ven, dat volgens mij in de winter een prima ijsbaan zou kunnen zijn.
Margreet D. liet zich daardoor inspireren en nam op een smalle plank boven het water de bekende kunstschaatshouding aan met 1 been op de plank, 1 been naar achteren de lucht in en de handen gespreid. Ze bleef keurig in evenwicht. Met een beetje fantasie of fotoshoppen zie je haar zo over de ijsbaan zwieren.

Omdat er twee tijgers in Nyeberkoop ontsnapt waren was het oppassen geblazen. Want dat dorp ligt ook in Friesland en is dus dichtbij. Helaas hebben we ze niet gezien. In Doldersum moesten we een keer voor ons leven rennen omdat er een dolle stier op de kletter was. Maar ook die stier was in geen velden of wegen te bekennen.

Verder kwamen we op merkwaardige plek, waar een aantal kale zandheuvels gemaakt waren die beplant waren met hele kleine boompjes en waar dikke stukken boomstam lagen. Ik heb geen idee wat de bedoeling is, het zal vast wel mooi worden.

De nazit was in het Wachtlokaal waar de rooklucht je tegemoet kwam. Het was een echt bruin café met glas-in-loodramen dat meteen vol was, toen wij neerstreken. De uitbater had er maar druk mee en moest er zelfs een stamgast op uit sturen om alcoholvrij bier te halen, want daar had hij er altijd maar een paar van in huis. Echte Beetsterzwagers drinken natuurlijk gewoon echt bier.

Op de terugweg hadden we echte regenbui en toen we thuis waren nog een beste plensbui met een mooie regenboog. Een mooie afsluiting van een prachtige dag.

Mariette