wandelaar.png De Boetenbaintjes 

Hunebed4

Net als twee weken geleden was de helft van het voorlopersduo door ziekte uitgerangeerd: die arme Annemiek had een beste griep te pakken en Martha moest dus in haar eentje de klus zien te klaren. Er was wat stress over de auto's omdat Peter en Mariette onverwacht andere verplichtingen hadden, maar om half tien waren er drie. Ruim genoeg voor de tien trappelende BBtjes.

De chauffeurs werden vervolgens aan hun lot overgelaten want op mijn vraag of er ook routebriefjes waren schrok Martha: "Oh nee, daar heb ik niet aan gedacht. Nou ja, we moeten naar Leens!" Dat bleek geen enkel probleem, we waren alleen Iet kwijt die op eigen houtje naar Verhildersum was gekomen. Na een telefoontje van Frida bleek ze op een andere parkeerplaats te staan en met z'n elven aanvaardden we de wandeling.

Met een lekker zonnetje (De enige zonnige dag van die hele week. Hoe krijgen we dat toch iedere keer voor elkaar?) maar met een straffe wind. We hadden de pas er van meet af aan goed in. We liepen over mooie landweggetjes en kleine dorpjes. We kletsten heel wat af. Er was die week een hoop gebeurd: de aanslagen in Brussel maar ook de naar onze smaak overdreven aandacht van de media voor het verscheiden van Johan Cruyff. De culturele uitjes werden besproken en een immer terugkerend onderwerp: wat we hadden gelezen.

Marha stelde voor om op de mooie begraafplaats bij Schouwerzijl even te rusten omdat de koffie pas later op de dag op het programma stond. Maar Wim vond dat een slecht idee. Op een begraafplaats moet je liggen, zei hij, en daar heb ik geen zin in. Daarom lieten we ons maar zakken op de paar bankjes in Schouwerzijl bij het prachtige viswatertje waar we wel eerder waren geweest. Margreet S. hoorde allerlei vogels en probeerde ons naar het geluid van de groenling te laten luisteren. Janny en ik hoorden van alles maar niet die groenling. Margreet deed nog een vergeefse poging door het geluid na te doen, maar gaf het toen maar op. Ik heb nu eenmaal meer oog voor bloemen dan oor voor vogels en genoot dan ook volop van de vele bloeiende narcissen, krokussen, speenkruid, klein hoefblad en de bottende struiken.

Op het windluwe terras van de mosterdmakerij in Eenrum dronken we koffie. Janny wilde beslist een potje mosterd kopen hoewel Wim beweerde dat ze thuis nog drie potten hadden staan. Maar Janny koos er voor dat niet te horen en ging gewoon tot aanschaf over. Zo'n anderhalf uur later hadden we het rondje Hoogeland voltooid en streken we neer in Het Schathuys voor de nazit. Margreet D. wist ons te melden dat we 25.5 km hadden gelopen en gaf vast te kennen dat de volgende wandeling, onder haar leiding, waarschijnlijk een nattere ondergrond zou hebben dan deze dag. Dat zien we dan wel weer. Eerst proosten op deze fijne wandeldag.

Martha bedankt en beterschap voor Annemiek!

Marja