De Boetenbaintjes

Hunebed4

De bestemming van de zaterdagse wandeling was Elim, ergens achter Hoogeveen/Coevorden. En we kwamen door dorpjes als Nieuwlande, Dalerpeel, Dalerveen en Elim. Hollandscheveld stond telkens op de bordjes, maar we kwamen er niet doorheen. Niet iedereen kende Boer Koekoek, dus even een kort geschiedenislesje van deze kleurrijke figuur uit de zestiger jaren.

“De boerenopstand in 1963 in Hollandscheveld was een rebellie onder leiding van de Nederlandse landbouwer en politicus Hendrik Koekoek tegen de huisuitzetting van drie boerengezinnen en daarmee het Landbouwschap. De opstand werd ook wel aangeduid als de Opstand der Braven. Drie boerengezinnen werden op last van het Landbouwschap uit hun boerderijen gezet omdat ze principieel weigerden de heffingen voor dat schap te betalen en vanwege het feit dat ze de boerderijen illegaal bewoonden, daar deze eigendom waren van het Landbouwschap. Duizenden zogenaamde "Vrije Boeren" uit heel Nederland, aanhangers van Koekoek, trokken naar Hollandscheveld om te proberen de ontruiming te voorkomen. De overheid bracht een overmacht van ruim 200 man gehelmde en gewapende politie op de been die de demonstrerende boeren weg hield van de plaatsen waar de deurwaarder zijn werk deed. Er ontstonden rellen. De politie dreef de mensen met traangasgranaten en wapenstok weg van de boerderijen. Een van de ontruimde boerderijen ging 's nachts in vlammen op. De daders van de brandstichting werden nooit gevonden. Het Landbouwschap, dat daarvoor nooit ervaring had opgedaan met ontruimingen, bond in na alle negatieve media-aandacht en kwam uiteindelijk tot een compensatieregeling met de boeren uit Hollandscheveld. De opstand leidde door het optreden van boer Koekoek tot grote bekendheid van en steun voor de Boerenpartij, die bij de daaropvolgende parlementsverkiezingen met 3 zetels in de Tweede Kamer kwam.

In de Tweede Kamer was Koekoek als fractievoorzitter van de Boerenpartij een kleurrijk en markant lid. Als populair Kamerlid werd hij door andere leden stelselmatig op minzame wijze bejegend. Na diverse onderlinge verschillen in zijn fractie, kwamen er afscheidingen in zijn fractie (onder andere de Groep Harmsen van Evert Jan Harmsen). Deze ruzies werden in de pers breed uitgemeten en smalend de "Boerenoorlog" genoemd. Bekend is zijn citaat: "ik krijg nooit geen beurt!". Tijdens zijn Kamerlidmaatschap werd hij geboycot bij onder andere commissievergaderingen.

Een andere affaire die Koekoeks naam geen goed deed was de beschuldiging van dierenmishandeling toen een paar verwaarloosde pony's in een weiland van hem werden aangetroffen. Het dagblad De Telegraaf, dat hem politiek lange tijd had gesteund, begon een hetze tegen Koekoek. Dit schandaal zou hem nog een tijd achtervolgen. Ook werd Koekoek zwart gemaakt omdat hij "spook" zou spelen in een huis dat hij verhuurd had aan studenten”.

Dat verzin je toch niet als je op het terras van theetuin en boomgaard De Stobbe in Dalerpeel zit. Zo’n theetuin verwacht je eigenlijk ook niet in een recht en beetje saai landschap. Verrassing dus met walnoten-honingtaart, luchtige chocoladetaart en brownies, en 2 koppen thee of koffie voor € 1,75, en een buitengewone vriendelijke eigenaresse. Onthouden dus! Ze heeft ook een webwinkel met allerlei lekkers. En natuurlijk kun je er allerlei high tea's nuttigen.

Het landschap was gevarieerd met lange, rechte wegen en paden in het eerste deel (vandaar die rechtlijnigheid van Koekoek?) en aan het eind een bos met bergen en dalen, waar Hella op- en afgeduwd werd, en pauze aan de mooie recreatieplas Schoonhoven. Een meneer in een Canadese kano en een jochie in een kajak kwamen even buurten. In het laatste stukje bos was het pad weg en banjerden we door de struiken en takkenbossen. Het leverde Jo, die voor het eerst een korte broek aan had, bebloede benen op. Blote armen en benen hadden het ook zwaar te verduren van brandnetels, bramen en muggen. Zo leuk is het nu in de natuur! En de beloofde zon kwam pas om half 5 toen we op het terras zaten. Maar eigenlijk was dat zo erg niet, want de temperatuur was aangenaam onder het wolkendek.

De nazit op het terras van (eet)café annex snackbar De Dorpskern was ook niet verkeerd met ijsjes, bier en wijn. De verkoop van courgettes, paprika's en appelsap liep uitstekend en met ook nog 3 betalende passagiers konden wij ons wel een pizza veroorloven.

Mariette