.

 De Boetenbaintjes 

De rij-afstand was kort, een half uurtje voor het laagste kilometertarief. De wandelafstand was kort, 22 kilometer, omdat Jan D nog wat voorzichtig was met zijn voet. Het sliertje was kort, 8 BB-tjes in het begin en na anderhalf uur nog 7. Want Margreet D was nog wat voorzichtig met haar knie. Fijn dat ze weer een stukje meeliep. Het verhaaltje kan dus ook kort.

We begonnen in Rolde, liepen over de Rolder es, waar een deel van de hei afgestoken was en een ander deel nat. Mooi was het ook. Jan D vertelde dat een franse cartograaf in de tijd van Napoleon het gebied in kaart gebracht had. Met de toren van Rolde als middelpunt werd de omgeving ingedeeld in gelijke en rechte taartpunten (voor de liefhebber van cartografie volg deze link). We kronkelden helemaal mee met het Amerdiepje en dronken koffie in het altijd mooie en bijzondere café de Amer. Er volgde weer een diepje, dat ons naar Ekehaar bracht. Hier lagen vier, bonte dorpsvarkens, lekker dicht tegen elkaar aan, te slapen in een kuil. “Luie zwienen”, aldus Jan.

Het Deurzer diepje leidde logischerwijs naar Deurze. De paden waren typisch des Jan’s; ruig, hoog gras en bijna niet belopen. In Deurze staken we bij café de Aanleg de weg over en liepen tot grote ergernis van Jan over een betonnen fietspad, dat vroeger een mooi zandpad was. In Kampsheide scheen de zon op het ven en de goud vergraste heide. Janny kocht rode bietjes bij de biologische boerderij Balloohoeve, waar ook prachtige, grote houtgesneden of -gezaagde vogels stonden. Vooral de kraai sprak me aan.

En toen zaten we zomaar om half vier op het terras van Hofsteenge in de zon. Wat een weelde en wat was het een mooie dag geweest. Prachtige wandeling over soms nog onbekende paden. Prachtige herfstkleuren. Prachtig weer met een aangenaam temperatuurtje van 16 graden, een soms stevig windje en op gezette tijden een heerlijk zonnetje. De stoofperen uit de achterbak vonden gretig aftrek. De kopers kregen een recept op de koop toe.

Na deze korte dag volgde een lange, wel verdiende nacht en zijn we in de wintertijd beland. Zal ook wel weer wennen. Als de wandelzaterdagen maar droog zijn.

Mariette