.

 De Boetenbaintjes 

Westerwolde2Is het landschap van Westerwolde nu Drents, Twents of Achterhoeks? Bert en Laura S kwamen er niet uit. Ze waren het er wel over eens dat het on-Gronings was en mooi. Laten we het maar gewoon Westerwolder landschap noemen. Peter had een mooie wandeling rond Sellingen uitgezet en 10 BBtjes liepen graag met hem mee. Het uitzetten van de route was niet meegevallen.

De beoogde koffiestop bij de Papaver verviel, omdat de eigenaar wegens gedoe met de gemeente er mee opgehouden was. Jammer van zo'n mooie plek. De koffiestop op de nieuwe route was bij Noordmee. Helaas bleek de tent gesloten, hoewel op de website stond 'Nu open'. Er waren nog meer tegenslagen. Frieda ontdekte dat ze de dop van haar Doppler verloren was. Het water klotste over de rand. En op een gegeven moment werd de doorgang geblokkeerd met een uitermate onvriendelijk bordje: 'eigen weg, geen doorgang voor wandelaars'. Een plaatje van een boze hond maakte dat we omliepen. Het voordeel was dat we een paar zo goed als nieuwe skeelers in de berm zagen liggen. Dit leidde tot allerlei speculaties. Ontvoerd? Verdwaald? Verdronken? Of gewoon op de sokken naar huis?

Afgezien van deze ongemakken was het een heerlijke dag. Het was onverwacht mooi weer. Vrijdag was de herfst ingevallen met regen en wind en zondag zou ook nat en onstuimig verlopen. Maar de zaterdag was speciaal voor ons een rustige dag. Droog en soms zelfs de zon, zodat de fleece en de donsjes uit konden. Het landschap was, zoals gezegd, prachtig. Veel water in de vorm van de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa, vennen en plassen. Open landschap afgewisseld met bos en akkers. Het grootste gedeelte was nieuw. Geen koffie en taart en water dus bij Noordmee, maar wel een picknickplek bij de ijzeren wandelboom en met druiven van Angela. Na de picknick beklommen we de trap van het Theater van de natuur met op elke trede een fraai gedicht. Boven had je door de open theatergordijnen een prachtig uitzicht op het Sellinger Zwarte veen. Onze tweede pauze was op een kruising in het bos. Marja zat op een boomstam haar twee eitjes op te peuzelen. De rest lag languit in het gras. Frieda had een lekker hoofdsteuntje op de voet van Annemiek. Ze heeft kennelijk iets met geschoeide voeten! Jan D zat midden op het pad en werd bijna over zijn benen gereden door een mountainbiker, die vol in de remmen moest.

Na 22 kilometer (Peter heeft het thuis nagemeten) waren we terug in Sellingen. De nazit was in een merkwaardig multifunctioneel café. Het was een tearoom annex bloemenzaak annex winkel met glazen, kleding, zeepjes en oude auto's. Ze verkochten ook allerlei gezonde producten van Rineke Dijkinga, een beroemde plaatselijke voedingsdeskundige. Annemiek ging de koffie met taart inhalen. Helaas was de aardbeientaart van boer Geert, die daar in de buurt woont, uitverkocht. Maar de appeltaart was ook goed. rijkepilsDe mannen dronken een rijk Westerwolder biertje. Dat rijk viel een beetje tegen, de smaak was toch wat dun. Het flesje, het glas en het etiket waren mooi, hoewel op het etiket twee merkwaardige pictogrammen stonden. Op de ene stond een auto met een kruis er door. De chauffeurs waren gewaarschuwd. De ander liet een zwangere vrouw zien met een kruis erdoor. Betekende dat nu dat je als zwangere vrouw dit bier niet moest drinken of dat je nooit zwanger werd als je dit bier dronk?

Op de parkeerplaats vond Jan de Dopplerdop van Frieda terug, deelden Peter en Mariette hun zoete druiven uit en zo kwam alles toch nog goed.

Mariette