De Boetenbaintjes

Hunebed4

tunnelOp Koningsdag wandelen in Friesland, zo was het een aantal jaar geleden en zo was het nu. 20 BBtjes die weinig boodschap hadden aan vrijmarkten of ander Oranje jolijt hadden zich naar Appelscha begeven om gezellig mee te kunnen lopen. Hans-Peter was zo blij dat hij ons zag dat hij begon met iedereen een knuffel te geven. Na deze verrassende actie moest de nieuwe rugzak van Hotske uitvoerig bewonderd worden, maar tegen half elf gaf Peter toch het startsein: “We gaan”!

Met zo’n grote groep ligt het tempo beduidend lager dan anders, de overheersende sfeer van deze dag zich liet zich dan ook vooral kenmerken als “Uiterst Relaxed”. Ontspannen liepen we door de prachtige bossen, die zich van hun beste kant lieten zien en inmiddels al vol in het blad staan, genoten van de vele bloeiende bloemen en heerlijke voorjaarsgeuren totdat we door een tunneltje moesten. Hier stuitten we op Koningsspel nummer 1: de tunnel stond geheel onder water. Slechts met veel balanceertalent kon de overkant worden bereikt. Toch waagde een deel van ons zich aan deze uitdaging, maar er ontstond wel een scheiding der geesten. Het andere deel namelijk ging een minstens zo grote uitdaging aan door via glibberige paaltjes over hoge hekjes te klauteren en de autoweg over te steken. Zonder helpende handjes zou lang niet iedereen aan de andere kant zijn geraakt, vrees ik.

Na dit overwonnen obstakel kuierden we verder tot Koningsspel nummer 2 zich aandiende in de vorm van een hindernisbaan vol omgevallen bomen. Dat werd klimmen, klauteren, blijven haken of er omheen manoeuvreren. ’s Middags zouden we deze klimpartij in omgekeerde volgorde herhalen. De omgevallen bomen nodigden ook uit tot een korte pauze, niet ver van de geplande koffiestop, maar dat wist alleen Peter.

Aangekomen bij Bospaviljoen Appelscha kropen we met z’n allen onder de grote parasols vanwege een zeer lichte dreiging tot wat gespetter, voor sommigen van ons aanleiding om zich in regenbroek te hijsen. Een betrekkelijk zinloze actie want de regen stelde nauwelijks wat voor en leidde er bovendien toe dat Gerrit ons kwijtraakte omdat hij zijn broek weer uittrok. Na een belletje kon het verloren schaapje zich weer bij de kudde voegen. Na de koffiestop, die overeenkomstig deze hele dag traag verliep (zo hadden sommigen al afgerekend, terwijl anderen nog op hun taart zaten te wachten) liepen we verder en kwamen na verloop van tijd weer uit bij Koningsspel nummer 1: de ondergelopen tunnel. Ook nu weer wilde een aantal over de hekjes en over de weg, maar nu kwam er een obstakel bij: Politie! Verboden! Nadat we ons dilemma hadden voorgelegd werden ze echter zeer behulpzaam door een hulptroepje in te schakelen en zelfs het verkeer even voor ons stil te leggen. Wat een toppers!

Een en ander had tot de nodige vertraging geleid en zo kon het gebeuren dat we tegen 4 uur weer terug waren in Appelscha met “slechts” 17 km in de benen. Maar een heerlijke en gezellige dag was het en op het zonnige terras bedankten we Peter voor de mooie wandeling op deze gedenkwaardige Koningsdag.

Marja


Nawoord:
Peter wees me er nog op dat de keuze voor Appelscha niet willekeurig is: er is daar een anarchistische gemeenschap en camping. Passende keuze voor koningsdag dus! En in dit verband ook nog het vermelden waard: de stoere Dokkumse Lintjesweigeraar. We hebben er smakelijk om gelachen.