De Boetenbaintjes

Hunebed4

Een nieuw coronaproof weekend, een combinatie van het septemberkampeerweekend en de picknick.

Er waren allerlei variaties mogelijk. Alleen op de zaterdag wandelen (1 persoon), op zaterdag wandelen en picknicken (4 personen), alleen picknicken (1 persoon), zaterdag wandelen, picknicken en zondag wandelen (1 persoon), het hele programma (7 personen). Vrijdag al kamperen en tot en met dinsdag blijven (1 persoon). We kunnen wel een reisbureau beginnen.

Het beloofde mooi weer te worden. Bij de start in Borger was het nog behoorlijk fris. Snel op pad dan maar, met Janny als veurloper, ondersteund door Wim, die sinds mensenheugenis gelukkig weer mee wandelde, hoewel hij hier en daar afstekertjes maakte. Zijn blauw getapete knie zag er indrukwekkend uit. Na een uurtje koffiestop in Ees. Daar ontstond de eerste dovendiscussie; de meerderheid van de groep had Janny horen vragen of er nog een tweede koffieronde moest komen, een kleine minderheid had het niet gehoord, dus was het niet gezegd, en de minderheid wilde juist wel koffie, de meerderheid niet. Deze misverstanden zouden het hele weekend duren en zorgden voor de nodige hilariteit en lachsalvo’s. Bij de lunchpauze hadden de gesprekken en hoog pies- en poepgehalte. Willemien toonde haar plastuitje, Thea had er ook 1, maar die mochten we niet zien. Witte wcpapiertjes achter laten in de natuur is uit den boze, tenzij je het begraaft, dat begraven doe je in ieder geval met je grote boodschap.

Het was minder warm dan verwacht, maar we liepen door het bos en vonden het heerlijk. Er stonden veel paddenstoelen, soms hele dorpen, dus Willemien had het druk met fotograferen. Op zondag zagen we citroengele paddenstoelen, volgens Willemien hadden ze een brokje onder hun hoedje, dus werd hij gedoopt tot de gele BBtjes brokjeszwam, een geheel nieuw, door ons ontdekt, soort.

Tijdens het enige buitje van die dag zaten we onder de parasol op het terras van Bieze Borger. Op de camping hadden we een heel voetbalveld ter beschikking. We zetten de tentjes gezellig in een kring, de zon ging schijnen, de wind ging liggen en het feest kon beginnen. Het was weer als vanouds, met het borrelhapje van Mariette, de hoofdmaaltijd van Zia Maria en de fruitsalade van Wim. Alles was lekker, de pompoen, de auberginerolletjes, de meloensalade, de flensjes met spinazie en vegan groentetaart, het brood en de rest. Margreet had haar buikje zo vol dat ze achterover van haar stoeltje viel, zoals kabouter Prillewip. Nee, hij heet Spillebeen, nee Prikkebeen, nee Brillewip. Ieder hield vast aan zijn eigen naam, het leken de Hoekse en Kabeljauwse twisten wel.

De nacht was stil, mooie sterrenhemel, een maantje en niet koud. We werden gewekt door het geloei van koeien, die gemolken werden, het gekoer van duiven en het geklap van caravandeurtjes. Willemien showde een ingenieus, opvouwbaar koffie-apparaatje, hetgeen tamelijk ingewikkeld te bedienen was, maar, naar verluidt, lekkere koffie opleverde. De rest deed het met Nescafé.

De dag begon wat bewolkt en zo nu en dan een stevige wind. We liepen rond het Lunsveen, over de heide en langs ontelbare vennetje naar het Nije Hemelriek, waar de ober van cafe de Drentse Aa ons bediende. We zaten heerlijk in het zonnetje op een duintop en keken naar het blauwe water van de zandafgraving en waanden ons aan Middellandse zee. Een hond voerde een showtje voor ons op door zijn bazin te verleiden het water in te komen om de stok te halen. Het lukte hem niet, zij wachtte tot hij de stok aan land bracht. Ze konden het alletwee minutenlang volhouden. In the middle of nowhere zagen we een prachtig tiny house, of vakantiehuisje, mooi vormgegeven van hout met een gezellig vennetje als buurvrouw.

Na een paar lange rechte stukken bereikten we het terras op het vakantiepark van Roompot. Het bier smaakte goed, totdat de rekening kwam. Toen de kinderdisco begon, hadden we het wel gezien.

Het was een mooi en gezellig weekend met twee keer 20 kilometer in de benen. Sommige BBtjes kunnen nog dagen plezier hebben van de restjes van picknick. Thea gaat nog een paar dagen nagenieten met haar zus, zwager en Ina op de camping.

Wij reden naar huis. Op de radio hoorden we dat Max Verstappen uitgevallen was, evenals Arjan Robben. Het mocht de pret niet drukken

Mariette