De Boetenbaintjes

Hunebed4

Twaalf BB'tjes durfden het aan, met onstuimige wind en kans op een dikke bui een rondje lopen door het weidse Friese land. Een route langs 8 oude terpkerkjes. Startpunt van de wandeling was het treinstation van Deinum. Veurloper Jan de R had meteen flink de pas er in. Door de harde (tegen)wind konden wij elkaar amper verstaan, lastig als je - zoals de meesten van ons - veel bij te praten had.

Over betonpaden en langs klaphekjes passeerden wij het 1e terpkerkje in Boksum, een dorp met kleine straatjes en oude sfeervolle huisjes.

De route vervolgend liepen we door Jellum met alweer een oud terpkerkje. Intussen werden in de verte de contouren zichtbaar van het 'luchtkasteel' – Uniastate – in Bears. Voordat wij dit dorp naderden, betrok het weer even en vonden afwisselend wilde verkleedpartijen plaats (regenponcho aan en … 2 minuten later weer uit), dit ging een aantal keren zo door.

In het parkje, met uitzicht op de replica, genoten wij van een korte stop. Enkele BB'tjes waagden zich in het naastgelegen 13e eeuwse kerkje, ondanks de ietwat lugubere beelden die hen bij de ingang opwachten. Binnen in de kerk waren grafzerken te vinden van o.a. de Unia's en andere oude geslachten maar de beeldententoonstelling Wachters, Geboorte en Herinneringen maakte zeker zoveel indruk.

Veurloper Jan 'zag de bui al hangen' en dirigeerde ons – na de stop - weer snel verder. Helaas, in Weidum barstte de hemel open en kwam het natuurgeweld op ons neer, kort maar heel hevig! Vanwege de harde wind lukte het niet iedereen om zijn poncho tijdig goed aan te krijgen, maar ach, BB'tjes zijn gelukkig niet van suiker.

Met weer een stralend zonnetje liepen we het dorp Jorwert binnen, bekend geworden door Geert Mak. Geert schijnt nog steeds in het dorp te wonen (een 2e huis) maar we hebben hem niet gezien. Café Het Wapen van Baarderadeel voorzag ons van koffie+ (en een lekkere stoel); daar waren we even aan toe. Een clubje jongedames startte daar met een trip per solex, dat bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn waardoor wij besloten om toch maar te blijven lopen.

Na de koffie en een korte blik in de kerk van Jorwert vervolgden wij de route (deels Jabikspaad) een paar kilometer door het weiland. Dat vergde enig klim- en klauterwerk, deels gade geslagen door enkele zeer nieuwsgierige jonge koeien. Een jonge opdringerige stier was zelfs bereid om 2 BB'tjes het laatste zetje te geven over het hek, een ongewenste en intimiderende actie!

Met prachtige wolkenluchten en een zonnetje voerde de route ons via Leons en Blessum uiteindelijk weer terug naar Deinum. Twaalf tevreden BB'tjes zaten met rozige wangen na te genieten tijdens de nazit!

Laura